joi, 7 ianuarie 2010

Sebastian în vis (41)

Sebastian în vis rabdă nătăfleţ pe creştet degeţelele transpirate de geniuleţ dezmustăcit ale lui Nietzschuleţ (mustăţoiul s-a culcuşit cerculeţ sub acvilina, ilustra excrescenţă nazală a lui Zarathustra). Cu ochi rotunjori ca toţi hipocampii plutitori şi ca ostaşii armiilor pitice, ba chiar şi ca il pequeno Nietzsche, băieţelul e cu trupuşor-sufleţelul concentrat spre locul geometric în care privirile tuturor s-au intersectat – lotus cu spate drept pe valtrapul elefantului de Siam, cu ochii strânşi şi palmele pe piept, tadjicul e guru în pestriţul ashram. Atâta tăcere încape în noua corabie a nebunilor, că se aud zumzăielile cristaline ale morţilor adunaţi ciorchine, ca ochii în coada păunilor, pe aripile duble de fluturcal. E cel mai mut musical, şi Sebastian simte cum se zburleşte un vârf de degeţel de pufuşor pe căpşorul pân-acum chel, iar în căpşor încep să bâzâie ca, de acum încolo, veşnici tăuni duplicatele ochilor de pe coada fluturcailor păuni, încât piticul e iremediabil melancolizat. Tadjicul sfârşeşte însă de meditat, coboară fiecare palmă pe câte un genunchi flexat, deschide ochii halucinat şi, cu orientală emfază, nazalizează.

32 comentarii:

Alexandru 8 ianuarie 2010 la 09:13  

De la "cel mai mut musical" - xilofonul de oase din Corpse Bride pare, prin contrast, cel mai zgomotos musical - imi dîrdîie trecutul pàr pe capul chel (invers decit lui Sebastian, deci : )

Ce mai de minunatii de viziuni apocaliptice ai facut in ultimele vise! Mi s-a taiat respiratia cind am citit de "mortii scurgindu-se spre cer" din cimitirul din Dumbrava Sibiului.

ora25 8 ianuarie 2010 la 12:01  

fluturmurgul a arborat o fluturmorgă în care morţii scriu recviemuri pentru un vis şi-o orgă. orientalul mai bine l-ar bloca pe fluturcal în chakra din plexul abdominal.

Radu Vancu 8 ianuarie 2010 la 16:37  

@ Alexandru: Mais Sebastien... c'est toi, aussi! :) Cât despre visele (visetele, ar zice Adela - pe unde-o mai fi umblând?) din urmă, dacă-ţi plac ţie, jumate din incertitudinile tot din urmă mi s-au dus (cealaltă jumate o păstrez aşa, de bon ton - căci cerşirea de complimente a adevărata artă, nu-i aşa? :) ).

@ Ora 25: E tare mişto poemul tău, olecuţă şchiop ritmul aici: "morţii scriu recviemuri pentru un vis şi-o orgă", cred c-ar suna mai bine aşa: "morţii scriu recviem pentru vis şi orgă". Şi iese un catren demenţial, perfect în sine, indiferent de referinţa primă. Acum mă duc să te invidiez galben :)

insemnaridinsubterana 9 ianuarie 2010 la 11:28  

Lactaţie, lapte praf, constelaţie = constelactaţie mustind inofensiv în trupuşorul-tombeberon, în plină must'ăceală.

Radu Vancu 10 ianuarie 2010 la 15:16  

@ Însemnări din subterană: Uite cum ne conduce limba joyciană la adevărul prim - constelactaţie e sinonim perfect al Căii Lactee! Se vede treaba că voi, subteranienii, aţi acces la gândirea mitopoetică originară; din Subterană, stelele se văd, ca din fântână, şi ziua. :)

strelnikov 11 ianuarie 2010 la 14:59  

"subteranienii" lol.

cuvant misto, il fur.

Radu Vancu 11 ianuarie 2010 la 15:05  

Mai bine nu-l fura, ţi-l dăruiesc (oricum e un cuvânt sută la sută tlonian!). :)

stre 11 ianuarie 2010 la 15:36  

monsieur, sunteti prea amabil.

ok o sa fur atunci alte cuvinte, ca e de unde pe blogu asta :)

ora25 11 ianuarie 2010 la 15:48  

îţi recomand să furi fluturcalul. doar tre' să existe şi hoţi de fluturcai, nu? :D

Radu Vancu 11 ianuarie 2010 la 15:56  

@ Stre(lnikov): Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Singurul furt mai cultural decât cel de cărţi trebuie să fie cel de cuvinte, nu? Unde mai pui că-s mai uşor de cărat...

@ Ora 25: Phiiiii, la cât de pornită eşti pe sărmanul fluturcal, aş zice că, dacă fluturcaii au a se teme de ceva, atunci nu atât de hoţi, cât de parlagiii de fluturcai trebuie să se teamă! :)

strelnikov 11 ianuarie 2010 la 15:59  

parca doar ala... ma ora 25 aicea'i sait da bogatani, io zic sa bagam in traista cat incape & sa fugim cu fluturoiapa aia pana n'apar arnautzii upradatzi.

ps: daca ma'mpusca tu sa fugi mai departe, nu face sepuku or smth.

Radu Vancu 11 ianuarie 2010 la 16:09  

:)))
Atât doar că din comentariile-poeme ale Orei 25 ar fi de furat cele mai multe cuvinte, aşa că traista ei nu trebuie să fie îndesată ci, dimpotrivă, uşurată.
Însă cine mai poate şti ce strategii bizare de aliere cu victima mai pot avea hoţii de cuvinte din ziua de azi... Ar putea fi un soi de Ocean 13 al hackerilor de cuvinte - în rolul lui Brad Pitt, fireşte, Strelnikov; într-un rol de sinteză, geminând pe Andy Garcia cu Julia Roberts - Ora 25. Trailerul, de urmărit pe "Sebastian în vis""! :)

strelnikov 11 ianuarie 2010 la 16:23  

lol. ur again 2 kind sir.

anyway dac'ai inventa un frame/cadru/context/plot/etc pt o... poveste online care sa creasca zilnic aici pe blog - sau de ceva de genu asta - eu m'as baga. si cre ca nu doar eu.

pregateste margelele de sticla herr meister :)

bonne nuit

Alexandru 11 ianuarie 2010 la 21:33  

@Ora25, Strelnikov: Dacă furaţi cuvinte de aici, să nu uitaţi să le împărţiţi la săraci, vă rog. Eu sînt lipit : )

strelnikov 12 ianuarie 2010 la 02:48  

hm. doar daca ne aranjezi un deal cu Otto & Transportoarele lui. o sa fie multa prada de carat. o sa ne'ascundem mai intai la subteranieni, then we'll head for Transsiberia.

Alexandru 12 ianuarie 2010 la 04:54  

Am aranjat cu Otto, transportoarele ne aşteaptă. Ne întîlnim pe chei, fix entre chien et loup. Cum mă recunoşti? O să port tricou cu ”Sebastian în vis”.

strelnikov 12 ianuarie 2010 la 05:29  

comrade: ma bucur sa recunosc in tine un ins skilled in underground war.

ps: voi putea fi recunoscut dupa un volum uzat din Dialektik der Aufklärung pe care'l voi rasfoi neglijent la fiecare 5 min.

Alexandru 12 ianuarie 2010 la 09:28  

Ce editie? - mi-e teama sa nu te confund cu altcineva. Mai bine stabilim si o parola - te intreb ce sint luminile - ca sa fim absolut siguri.

Radu Vancu 12 ianuarie 2010 la 11:34  

* Kaligraphii, naturel :)

Radu Vancu 12 ianuarie 2010 la 11:34  

Ohooo, ce de kabbale ultrasecrete s-au ţesut cât am lipsit eu! Tlonienii şi Kalligraphii, societăţi oculte transnaţionale, un soi de megacorporaţii având sub control practic toate societăţile discrete care contează (ajunge să spun că cei dintâi emit masterplanul anual al Opus Dei, cei din urmă dirijează Bilderbergul) - Tlonienii şi Kalligraphii, aşadar, par decişi să colaboreze în vederea redistribuirii mondiale a fondului de cuvinte, subsecventă retehnologizării respectivului fond. Sebastian în vis urmăreşte cu sufletul la gură tribulaţiile unei asemenea robinhoodiade lexicale!
Vom reveni, sperăm, cu amănunte.

ora25 12 ianuarie 2010 la 12:52  

am aranjat să joc în triplu rol, de călugăriţă, de văduvă neagră şi de spider dust. aştept fluturcalul pe web, a cincea intersecţie cum te uiţi dinspre al treilea picior stâng de păianjen. don't cover my back, I'll use my other selves.

Alexandru 12 ianuarie 2010 la 13:02  

Numai fluturcal sa nu fii...

strelnikov 12 ianuarie 2010 la 13:20  

@A: ok. intrebarea va fi: "ce sunt luminile?" - raspunsul: "la beauté d'un être est le fond des caves un cri de la nuit définitive."

@RV: monsieur, acceptati cu prea multa usurinta ceea ce, in fond, va fi o delapidare sistematica a acestui blog. vaduva neagra pandeste [we all do].

insemnaridinsubterana 12 ianuarie 2010 la 16:15  

Prea bine, ne promovăm la rangul de subter'arieni şi ne apărăm cavitatea book-ală de invazia asta de căluţgărgăriţe. Eu cred, totuşi, că Sebastian vrea tribu'lactaţie şi un scutec de fond. :) :)

Radu Vancu 12 ianuarie 2010 la 16:26  

@ Ora 25: Fluturcalul vine cu plăcere, fâlfâind graţios din aripile policolore - întrebarea e: cum te va recunoaşte? Vei fi 3 în 1 şi, cum pe el nu prea-l duce mintea (frumos, da, dar atât...), e în stare să ...

@ Alexandru: Ei, nici chiar aşa, eu sunt convins că de fapt Ora 25 şi Fluturmurgul se vor înţelege de minune - ei îi vor plăcea atât de tare aripile lui, că le va poza şi le va pune pe blog, asezonate cu versuri tot policolore de Dimov!

@ Strelnikov: Nu-ţi fă griji, scopul meu e să facem un falanster - şi pentru asta sunt dispus să dau colegilor anarhi totul, şi încă ceva pe deasupra. :)

Radu Vancu 12 ianuarie 2010 la 16:30  

@ Însemnări din subterană: Hihi, foarte mişto asta cu cavitatea bookală - cred că e descrierea morfologică adecvată pentru scorpionii de hârtie şi şoarecii de bibliotecă!

Alexandru 13 ianuarie 2010 la 05:39  

@Radu:

Ei, glumeam, sînt convins că acuma fluturcalul mănîncă o bucăţică de zahăr din mîna Orei şi că, de bucurie, ocelii versicolori de pe aripi alcătuiesc vitralii schimbătoare, în care vezi, la nesfîrşit, cum îşi depune le serment d'allégeance faţă de Doamna şi Stăpîna lui şi cum încearcă să-i cîştige bunăvoinţa, şi subtitrările de pe fiecare vitraliu sînt- într-adevăr - din Dimov, uite, acuma scrie ceva pro domo

”Eu, Fluturcal supus de-atîtea ori
De Buna Oră-a lumilor aceste
Ascund în iris lire de colori
Şi-n fiecare solz cîte-o poveste” : )

Alexandru 13 ianuarie 2010 la 08:45  

uf, am uitat o virgula dupa 'aceste', cred : (

Radu Vancu 13 ianuarie 2010 la 11:33  

@ Alexandru: Ah, ce mă bucur, ce mă bucur în răutatea mea că ai uitat virgula aia! Prea era perfect, invidiabil de perfect, pasajul în care vorbeşti de "ocelii versicolori", cu "subtitrările de pe fiecare vitraliu" - imagini care-mi stârnesc gelozii la fel de pătimaşe ca unele asemenea din poeţii mei preferaţi! :)

ora25 13 ianuarie 2010 la 14:14  

:) mai să-mi rupă inima, cât pe ce să cedez, gata-gata să mă las ademenită.
Suspus greşelii Fluturcal,
La mine-i virgula furată
O ţin drept gaj gramatical
Că ai să-mi spui povestea toată.

Trimiteți un comentariu

Statistici

  ©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.

SUS